Några åldrade bilder & att hitta sin stil

 
 
Bild från ett gammalt familjealbum. Älskar.
 
 
De senaste månaderna har känts transformativa. Har alltid haft en vilja att ständigt bli bättre och att utvecklas, även om jag ser det som något positivt leder det ofta till att jag blir otålig och rastlös. Jag ser vart jag vill vara men när jag inte är där tycker jag att allt annat än mitt mål inte är bra nog, att det jag gör inte är tillräckligt. Det är något jag vet jag måste ändra på för det är en inställning som inte hör hemma hos en kreativ person, vad för kreativt område man än sysslar med. Om man skapar måste man vara beredd på att vara lite "dålig" ibland, det tar ett tag att hitta rätt och balansera allt. Det är en process och även om jag tror det är bra att kunna vara lite kritisk till det man gör och analysera vad man kan göra bättre gäller det också att man är just det, konstruktiv. Det blir lätt en destruktiv process där fokuset ligger på att hitta fel istället för att kolla på det man gjort och plocka ut delar/principer som man skulle kunna applicera på framtida arbeten. 
 
Det som har lyckas skifta min inställning en aning är att se det jag gör nu som träning, så jag är beredd när jag är i det läge jag vill vara. Tror det är lätt att tänka att "om bara förutsättningarna hade varit annorlunda då hade jag...". Nej, det handlar om vad man lyckas med när man inte har dom förutsättningarna, det är vad som kommer forma dig som kreatör.
 
 
 
 
 
 
Det jag dock hade tänkt komma till innan det vart något slags motivationstal var att jag har funderat mycket på min stil inom fotografi. Hur jag fotar, vad jag fotar och hur jag arbetar med det jag fotar. Det finns mycket jag tycker om och jag ändrar åsikt från dag till dag känns det som. Det kommer ta tid och tänker låta det göra det, det får växa fram. Något som dock alltid ger mig inspiration är riktigt gamla bilder. Det är en oförklarlig närvaro över dom, alltid så mycket att berätta. Inte bara bilden utan hela fotografiet i sig. I skolan fick vi hålla på att "reparera" gamla bilder i en kurs men hela tiden satt jag mest och skrek lite inombords när jag klonade bort repor och fixade kontrasten. Trots fascinationen för analoga bilder gillar jag att fota med dagens kameror, tror jag gillar utmaningen att applicera gammal stil med ny teknik. Inte för att jag har gjort det alltför mycket ännu men tänker använda det som en riktlinje för vad jag gillar och vad jag vill göra.
 
 
 
 
 
 
Inom grafisk design talar man ibland om "Gesamtkunstwerk" eller "Total work of art". Ett ganska brett begrepp som myntades av Richard Wagner och som lite enkelt skulle kunna förklaras i att få flera olika konstformer att bli enhetliga och "stötta varandra". Det används mycket inom arkitekturen men tycker det går att applicera på livet/identitet också. Att bli enhetlig och leva så enhetligt liv som möjligt, inte för att låsa sig eller så utan skulle mer säga att det handlar om att göra saker och ting mindre "uppställda". Jag vill inte behöva fixa i ordning mitt rum till exempel för att försöka skapa en känsla, den känslan ska redan vara där. Ibland sparar jag kläder och smycken som får mig att känna mig som en viktoriansk hertiginna till en fotografering men vad är det som säger att jag inte kan gå runt i dom annars också om det får en att känna sig som hemma och, som en följd av det, generera mer inspiration?
 
 
Lite luddiga söndagstankar sådär.
 
 
 
 
 Sharon

Dina söndagstankar får mig att få söndagstankar ;) Många bra ord och sanningar du nämner!

Svar: Söndagstankar är grejer det haha! Tack så mycket förresten!:)
Molly Wiström

2018-08-05 | 21:48:35
Hemsida: http://leggohouse.blogg.se
Anonym

Alla bilder har något att berätta, men alla bilder säger inte mer än tusen ord.Många fotografer trillar i samma fälla, de blir fixerade av tanken för vem de vill berätta med sina bilder istället att tänka vad de vill berätta med sina bilder. Det existerar tex ingen specifik målgrupp för konstfoto eftersom det just handlar om konst i fotoform,hur bra fotot i slutändan blir finns i betraktarens ögon, det som fotografen ser i sina bilder behöver inte nödvändigtvis vara det samma som de andra ser i dem.

2018-08-06 | 14:19:26Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback