Friendly Giants

 
 
 
Bilder från när jag promenerade hem från en fotografering och mötte dessa nyfikna varelser. Dessa möten med djur ger en så mycket, ibland kanske utan att man ens är medveten om det. Det är någonting med djur som får en att bli bli barnsligt glad. I dagens värld känns det som att människor mer eller mindre är programmerade till att döma varandra, jaga status. Interaktioner har blivit något slags tyst maktspel där man försöker hitta svagheter hos den andra. Vi har blivit lärda att livet är en tävling och de som inte är dina vänner, är mer eller mindre motståndare. Herre på täppan mentaliteten, "det finns bara plats för en" ungefär. Att vara med djur skalar bort alla de yttre programmeringar, det tar en tillbaks till när man såg allting med en slags nyfikenhet. Människor är för det mesta fantastiska men vi måste komma ihåg hur det är att bara vara kring varandra med en villkorslös nyfikenhet. 
 
 
 
Att hälsa på en ko:
 
Som förvuxna hundar. Fick några följeslagare på väg hem.
 
 
 Childhood shirt

 
 
 
 
Häromdan när mamma rensade förrådet hittade jag på måfå en hög med kläder som min bror hade när han var liten, mitt bland alla jackor i miniformat hittade jag denna tröja som jag inte kunde låta bli att prova. Till min glädje satt som en smäck, en av fördelarna med att ha liten byst haha. Har faktiskt använt den en hel del sen jag hittade den, det är den perfekta "äventyrströjan", det där klädesplagget som man bara drar på sig om man ska ut i skogen eller upp till stallet. Materialet är dessutom ganska tjockt så den är perfekt när det är svalt ute.
 
 
 
 
Förutom mitt försök att göra "fashion" av den här tröjan gjorde jag den här fotograferingen i ett försök att bevisa för mig själv att det går att få till bra bilder på soliga dagar också. Det låter märkligt, haha, men jag har alltid tänkt att vill man skapa de där "dova" bilderna bör man antingen fota när solen står lågt på himlen eller när det är mulet. Det hjälper definitivt att fota under dom väderförhållandena om det är den känslan man söker men en bra fotograf kan bemästra alla typer av väder/ljus så jag kände att det var dags att ändra inställning, man kan inte styra över vädret så det är lika bra att lära sig arbeta med det istället. 
 
 
 
 
 Ormvråksfjäder & Ormbunkar

 
 
 
 
Häromdan tog jag en skogspromenad och hittade en vacker fjäder, tycker man om att samla på föremål från naturen känns det lite som att hitta en mindre skatt. Jag gillar att tänka att jag en dag kommer att ha en rejäl samling med fjädrar, drivved, horn och andra ting som naturen har släppt ifrån sig. Inte så minimalistiskt kanske men dessa föremål kommer åtminstone ha ett värde och en historia att berätta. 
 
 
Snart dags att börja fylla frysen men blåbär igen...
 
 Gathering clouds

 
 
~ A story told best in black & white ~
 
 
 
 
 Hudiksvall in Snapshots

 
 
 
Tidigare i veckan åkte jag och mamma ner till Hudiksvall över dagen för att gå runt i lite affärer (främst second hand) och äta gott. Letade inte efter något speciellt men kom hem med några pennor och en enkel naturfärgad matta som jag är så glad över att jag hittade. Efter att ha haft en ryamatta i ett par år kan jag konstatera att jag aldrig mer kommer äga en sådan igen, visst är dom mysiga men det är som att dom har en förmåga att dra till sig allt skräp inom en mils radie mer eller mindre...
 
Hudik är verkligen en supermysig stad med vackra byggnader och charmiga gator som, till skillad från Sundsvall, går lite kors och tvärs. Hudiksvall har något "vildvuxet" över sig och det är kanske därför jag trivs så bra där. 
 
. . .
 
Dagen i bilder:
 
 
Älskar denna dörr.
 
Som tagen ur en filminspelning, allt som saknas är någon som springer ut i  1950-tals kläder.
.
Många lummiga trädgårdar.
 
Alltså detta. Så vackert. Älskar när det är vildvuxet.
 
Fönster goals.
 
Besökte stadens museum.
 
Mer vackra dörrar.
 
Träfigurer och runstenar.
 
Besökte även en mysig liten blomsterbutik.
 
Många fina växer som jag inte skulle ha något emot att ta med hem.
 
Dagen avslutades med en middag på Noj´s Thai Restaurang & Take Away, beställde en vegetarisk Phad Thai och det var bland det godaste jag har ätit, så gott!
 
 The cows & The Moon

 
 
 
 En natt, en fullmåne, dimma, och några kor.
 
 
 
 En utflykt till kusten

 
 
 
Under de senaste månaderna har mitt rum genomgått en mängd olika förändringar i takt med att jag insett vad jag vill ha i min omgivning. Till en början kändes det som att jag plockade bort allt, det som fanns kvar hade en del saker gemensamt, natur var en av dom. Att göra sig av med mycket gav mig en chans att verkligen reflektera över vad jag gillar, vad som gör mig inspirerad.
 
I kontrast med all drivved jag har släpat in har min långa spegel från ikea sett en aning malplacerad ut med sin släta, rödbruna yta, den ser för perfekt ut helt enkelt. Eftersom att den är stor och passar mitt rum ville jag inte köpa en ny bara för att jag inte gillade ramen, stora speglar är inte precis billiga heller...Så jag slipade ramen i hopp om att det skulle ge den ett mer slitet uttryck men vart dessvärre inte särskilt nöjd över resultatet. 
 
Min drömspegel (man vet att man diggar inredning när man börjar fundera hur ens drömspegel skulle se ut haha) är en stor med en robust ram i drivved. Trots det gick det inte upp för mig att man kanske skulle kunna förklä ramen i drivved förrän mamma nämnde det. Antar att jag trodde det skulle bli svårt att hitta lämpliga bitar i ungefär samma  bredd, men där hade jag fel. 
 
 
 
 
Bara någon dag efter att idén hade kläckts åkte jag och mamma ner till en kustremsa där det alltid finns gott om drivved.
 
 
 
 
Redan på första stället jag letade på hittade jag precis det jag sökte och inom kort hade jag samlat ihop mer än tillräckligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi kom hem lät jag drivveden torka över natten, egentligen ska man nog helst låta de ligga torrt lite längre än så men eftersom jag var otålig påbörjade jag projektet "Mirror makeover" redan eftermiddagen därpå. Vilket gick bra även om mitt rum luktade hav och tång några dagar efteråt haha.
 
 
 
 
Drivveden är fastsatt med trälim, var lite skeptisk till att det skulle hålla men lika bra att prova med den enklaste först, man kan bli överraskad hur långt man kommer med simpla metoder. 
 
 Sommarnatt

 
 
 
Sommarens kvällar och nätter är kanske de vackraste tidpunkterna på dygnet. Solen lämnar sin synliga position men förblir ständigt närvarande i form av ett band av ljus som löper längst med horisonten. Bara några få timmars frånvaro innan ljuset åter växer sig starkare för att driva bort dimman som har stigit under nattens svala timmar. 
 
Mycket har hänt på kort tid och det känns som att jag har försökt förbereda mig på just den här veckan ända sen jag sprang ut på trappan klädd i vitt för lite drygt en månad sen. I en månad har jag inte riktigt kunnat koppla av, jag har ständigt gått och undrat. Funderat på vad som ska hända och om jag har förberett mig tillräckligt. Den här veckan har jag fått svar på båda mina frågor. Till hösten kommer jag att påbörja min utbildning i Grafisk design på universitetet här i stan och jag hoppas det är en utbildning som kommer passa mig. Min förhoppning är att jag i framtiden kommer kunna kombinera det med fotografin och eventuellt starta eget, men det återstår att se. I vilket fall känns det skönt att ha ett mål, en riktning att gå i samtidigt som man inte behöver stå på helt egna ben.
 
På torsdagen fick jag beskedet att jag hade kommit in på utbildningen jag hade sökt, precis innan jag begav mig in till stan för att avlägga ett kunskapsprov hos trafikverket. 63 rätt av 65 möjliga och dagen efter var det dags att göra det praktiska förarprovet. Väl tillbaks på parkeringen skakade trafikinspektören min hand och sa att jag var godkänd och tyckte jag hade kört mycket bra. Tror jag aldrig har varit så lättad i hela mitt liv. I ärlighetens namn vågade jag inte ens hoppas på att jag skulle bli godkänd på första försöket, bättre det än att bli besviken, men det gick och jag låter det vara beviset på att jag kan mer än vad jag själv tror. Hur mycket jag än pluggar och tränar undrar jag alltid om jag har gjort tillräckligt, om det inte finns något jag har missuppfattat? Det finns alltid mer att lära och mer erfarenhet att skaffa men det gäller också att lita på det man redan kan, lita på sig själv. Backa några steg för en gångs skull så kommer du upptäcka att ribban för det mesta inte är så skräckinjagande hög som du först trodde. 
 
 
 
 
För mig känns det lite som att det är först nu som sommaren börjar på riktigt.
 
 Flatruet & museum ~ Sista dagen i Hamra

Ett måste för mig på morgonen. Havregrynsgröt är, enligt mig,
den perfekta starten på dagen.
 
 
 
Under den tredje dagen tog vi en roadtrip till Mittådalens sameby och sen vidare till Flatruet
 
 
En ödslig och vacker väg som leder ner till byn. 
 
Mittådalen är en sameby och vi passade på att besöka en
samisk butik med otroligt vackra hantverk. 
 
Dessa vyer...Det blåste dock löjligt mycket, jag kunde inte ens få upp ena bildörren utan vart tvungen
att klättra ut på andra sidan haha. Kunde i princip luta mig mot vinden när jag stod och fotade.
 
Ett ca 8000 år gammalt träd. 
 
Fikapaus i ett vindskydd vid en övergiven minigolfbana.
 
The Lonely Mountain?
 
På väg tillbaka. 
 
Myskoxen Kjell.
 
Efter roadtripen besökte vi ett lokalt museum, väldigt intressant att se hur de levde i fjällen förr i tiden.
 
Delar från en jaktutstyrsel. 
 
När vi väl kom hem till stugan igen fick vi finbesök av en flock renar.
 
Detta var den sista heldagen i fjällen och vi avslutade med att klättra upp för
slalombacken som låg i närheten av stugan.
 
 
 
 
...Och med det knyter jag ihop fjällen-inläggen för den här gången.
 Røros ~ Fjärde dagen i Hamra

 
 
 
 Trots det faktum att jag tekniskt sett egentligen inte spenderade dagen i Hamra låter jag det stå kvar i rubriken, för helhetens skull. Större delen av den fjärde dagen spenderades faktiskt i vårt vackra grannland Norge. Den här lilla byn tog mig med storm förra gången jag var här och jag skulle verkligen inte tacka nej till att komma hit igen. På grund av väderleken valde vi att åka hit på söndagen, detta innebar dock att det mesta var stängt. Lite synd även om ingen av oss inte hade några planer på att köpa något eftersom det är rätt dyrt i Norge, det hade dock varit kul att bara gå in i butikerna bara för att titta på inredningen och få se insidan av de gamla byggnaderna. 
 
 
Det fanns gott om mysiga gränder och små gator.
 
En mysig blombutik. 
 
Vackra dörrar...
 
Coat of Arms.
 
Det fanns gott om vackra timmerhus. 
 
Stundvis kändes det som att man hade klivit in i ett annat årtionde, allting är
välbyggt samtidigt som det har den där ojämna charmen. 
 
En katt som låg och solade på trottoaren, det såg ut som att den var ganska van vid turister.  
 
Røros, från ett lite högre perspektiv.
 
Kort efter att jag hade tagit den här bilden började det spöregna
så vi tackade för den här gången och gick raskt bort till bilen.
 
 Klockan var dock inte alltför mycket så vi tog en kort roadtrip,
man måste ju passa på när man väl är i Norge liksom.
 
Sista bilden från Norge.
 
 Fjällvandring & oväder ~ Tredje dagen i Hamra

 
 
 
Under den tredje dagen i Hamra begav vi oss ut på en fjällvandring trots de tunga molnen. Själv var jag mer än nöjd över vädret även om jag försökte förtränga tanken på att det faktiskt skulle kunna börja regna i vilken sekund som helst... Att gilla regn och dramatiska moln samtidigt som man sysslar med fotografi kan vara en problematisk kombination, är säker på att många kan relatera haha. "Är det säkert för mig att gå ut med kameran eller inte?" är en vanlig tanke jag har. 
 
Vi traskade upp på fjället och när vi hade kommit en bit återvände morfar till stugan medan mormor och jag beslutsamt tog sikte på en "kulle" långt bort i fjärran. När vi hade nått toppen och började återvända till stugan hann jag inte mer än yttra orden "Vilken tur vi hade med vädret" förrän det började komma små oskyldiga droppar som gradvis ökade i volym. Det var ett slags isregn och jag tror jag aldrig har frusit så mycket i juni som jag gjorde då, men det var värt det. Känslan av att komma in i den varma stugan efter den långa och kalla vandringen var obeskrivlig. Precis efter att vi hade klivit in genom dörren började det spöregna på riktigt och även om man kanske inte kan säga att vi hade tur med vädret så hade vi onekligen bra timing.
 
 
Mormor har ett öga för växter och lyckades få syn på
en liten gul orkidé ute på myrmarken.
 
Den här kullen ser så oskyldig ut på bild...
 
Högsta punkten!
 
 
 Midsommar & en slingrig väg ~ Andra dagen i Hamra

 
 
 
 
Under andra dagen i Hamra var det midsommarfirande som stod på schemat så vi åkte till
en mysig by och tog del av just den här byns traditioner.
 
 
Full aktivitet.
 
Det fick bli en vegetarisk kolbulle till lunch, kolbullar är  något som jag kopplar till medeltidsmarknader
och det är kanske därför jag älskar denna maträtt så mycket.
 
Glad hund.
 
Gyllene bocken. En skylt som fick mig att tänka på Game of Thrones.
 
Efter ett tag bestämde vi oss för att försöka hitta en väg som mormor och morfar hade åkt på för många herrans
år sen. Vi fann vägen och den bjöd oss på storslagna vyer.
 
Vi stannade till på en fin plats där det fanns en liten stuga som skulle passa in i vilken sagobok som helst, dock
var det väldigt mycket mygg så vi stannade inte särskilt länge.
 
En till rastplats.
 
Efter det kom vi till ett gammalt brukssamhälle.
 
Massor av renar.
 
 
 
 Renar & Vattenfall ~ Första dagen i Hamra

En kort promenad upp på fjället.
 
Vad jag åt till lunch i princip varje dag, macka med hummus.
Snabbt, mättande och lätt att ta med sig.
 
 
 
 
Hamra är en plats som min mormor och morfar har besökt sen långt tillbaka och efter att ha följt med förra året i augusti var även jag helt såld på det här stället. Egentligen hade jag inte planerat att åka det här året (även om det hade varit kul) men så en dag när jag var ute och red i skogen fick jag världens äventyrslust så jag slängde iväg ett sms och frågade om jag fick följa med eftersom jag visste att mormor och morfar hade pratat om att åka, något som uppenbarligen gick alldeles utmärkt! Efter att ha åkt bil i lite över fyra timmar tvärs över Sverige var vi äntligen framme. Efter att ha packat upp begav vi oss av upp på Hamrafjället. Stugområdet ligger precis nedanför fjället så bara man klättrar lite breddar ett helt nytt landskap upp sig. Vi gick inte särskilt långt utan ville mest ta tillvara på det fina vädret och sträcka på benen lite. 
 
 
 
 
 På kvällen besökte vi Andersåfallet som ligger ungefär en kilometer från stugan, väldigt maffigt! 
 
 
 
Ett vindskydd täckt med namn och datum.
 
 
En kort visit till Norska gränsen.
 
En helt vanlig dag i fjällen.
 
 
 
...Så förra året när jag besökte fjällen på riktigt för första gången hoppades jag innerligt att jag skulle få se en ren. Av någon anledning trodde jag att det skulle vara ganska ovanligt att få syn på dessa mytomspunna varelser om man inte var mitt på ett fjäll. Nu vet jag dock bättre, renarna är i princip överallt och jag älskar det (naiv turist haha). Tycker de är otroligt fina med sina ståtliga horn och jag skrattar varje gång jag ser dom för de vet att det här är deras mark, de kan ställa sig mitt framför en bil och bara stå där ett tag innan de lugnt traskar därifrån.