Berättelsen om varför jag blev vegetarian + några tips

Att äta vegetariskt är numera inget anmärkningsvärt eller chockerande, faktum är att många har en väldigt öppen syn till det hela vilket är en positiv utveckling, samtidigt är det inte längre någon nyhet att vegetarisk kost både är skonsammare för miljön och för hälsan. Syftet med den här texten är inte att konvertera någon utan jag vill dela med mig om en livsstilsförändring jag gjorde förra året samt nämna varför/hur jag övergick till en vegetarisk kost i hopp om att kanske inspirera eller motivera någon som antingen funderar på att bli vegetarian eller någon som bara skulle vilja börja äta lite mer vegetariskt några dagar i veckan.
 
 
Himlen hade börjat få inslag av rosa och jag var på väg hem från stallet. Trots den närliggande motorvägen var det knäpptyst. Det var en vacker sommarkväll och jag minns att jag hade hoppat av cykeln för att kunna stanna upp och bara njuta. Från där jag gick hade jag god uppsikt över motorvägen som delade landskapet mitt itu, det enda fordon som befann sig på vägen var en lastbil med blå hytt och ett vitt släp med tre ränder som gick i blått, rött och gult. Tre ränder som jag kände igen alltför väl. En känsla av sorg dök upp och det var den synen som gjorde att jag bestämde mig, inget djur skulle tvingas in i en sådan lastbil, åtminstone inte för min konsumtion.
 
När jag tänker tillbaka på varför jag valde att bli vegetarian handlade det i grund och botten om djuren och det är på kanske främst tack vare min granne som jag numera älskar bönor och linser, haha. Jag ser min grannes kor varje dag, sommar som vinter. Deras hage och lösdriftshall finns knappt 50 meter från vårt hus och det har gett mig en chans att betrakta kor på första parkett. Jag har sett kalvar födas och följt deras uppväxt, jag har sett hur kor tar hand om deras kalvar och jag har framför allt sett hur fantastiska dessa djur verkligen är.
 
 
 
 
 
 
Jag vill skriva att kor är bland de mest uttrycksfulla djur jag någonsin har sett men samtidigt tror jag alla djur, oavsett sort, är det om man bara tar sig tid att studera dom. Idag är det inte så många som har någon kontakt med djur, speciellt inte djur som kor, grisar och höns. Det har skapat ett slags objektifierande där många djur endast ses som en vara, till för vår konsumtion. Jag minns väldigt väl en händelse för flera år sen när kökspersonalen på min gamla skola satte upp bilder på kor, kycklingar och grisar för att tydligt visa vilket sorts kött maten var gjord av, i fall man till exempel inte åt fläsk. Dessa bilder tvingades dom dock ta ner då många elever kände sig illa till mods. Efter att bilderna var borta var allt frid och fröjd igen. Nu tror inte jag att folk inte förstår vad det är dom äter, men det är ett bra exempel på relationen som många har till kött, en del vill helst inte se.
 
En annan händelse som jag har ett starkt minne av var när kalvningen började förra våren. Den första kalven föddes tidigt och när marken var bar och luften doftade sådär härligt som den bara kan göra under den här årstiden, kalven sprang runt i hagen, full av livsenergi. Det gick inte att ta miste på den där kalvens lycka och jag kunde inte låta bli att le som en dåre på andra sidan åkern när jag såg dess små krumsprång. Det är på grund av de här händelserna som jag personligen övergick till en mer växtbaserad kost för det kändes som att jag inte var sann mot mig själv. Efter att ha beundrat dessa djur under en längre tid kände jag mig lite som en hycklare. Låt mig bara inflika att jag inte ser ned på de som äter kött, det här handlar bara om vad jag personligen kände. Även om jag tror på att intresset för vegetarianism bara kommer öka framtiden så tror också att det är något som man måste ge tid. Det handlar om att ge ett alternativ och skapa en slags nyfikenhet, jag tror vi är på god väg trots allt.
 
 
 
 
 
 
I min familj hade vi i princip inga vegetariska dagar och det hela kändes väldigt överväldigande till en början. Jag brukade tillhöra de som trodde det skulle bli svårt att ge upp vissa rätter men jag tror att det är tack vare att jag tog det stegvis som jag fann det enkelt. Till en början kunde jag inte ens laga mat och att då börja laga något som man inte ens var bekant med var en utmaning i sig, sakta men säkert började jag dock bygga upp mina kunskaper och jag gick från att äta vegetariskt en dag i veckan till två dagar i veckan till tre...osv. Till slut ville jag bara äta vegetariskt för jag trivdes så bra med det. Jag har läst både och om människors upplevelser med vegetarisk kost, för min del, liksom många andra, har det bara varit positivt men det gäller att alltid lyssna på sin kropp och att inte enbart förlita sig på produkter som är till för att efterlikna kött.
 
 
 
 
 
 
5 Tips till dig som vill börja äta mer vegetariskt
 
1. Ta det stegvis
Rom byggdes inte på en dag, som man brukar säga. Vissa blir väldigt motiverade av att bestämma sig för något och sen köra på det till 100%. Om jag ska vara ärlig så tror jag inte riktigt på den taktiken i det här fallet, det skapar bara en situation där det är svårt att lyckas men lätt att misslyckas. Börja kravlöst och bygg därefter vidare, det hjälper till med att skapa en känsla av framgång som gör att man tycker det är kul.
 
2. Stirra dig inte blind på mineraler, vitaminer och proteiner till en början
Det här kan ha varit mitt största misstag, det är visserligen både bra och viktigt att ha en kunskap om vitaminer och mineraler, men det gäller oavsett vad man äter. Innan jag började äta vegetariskt gjorde jag en del research och det kändes som att jag aldrig skulle klara det, "Ska det verkligen vara såhär krångligt?!". Vissa målar upp det som att falukorv med pulvermos är den optimala rätten som innehåller alla vitaminer och mineraler man behöver, istället för en skål med bulgur, linser, bönor, grönsaker och frön. Sanningen är dock att det nästan är svårt att inte få i sig det man behöver om man äter en varierad kost. Samma sak med proteiner, den finns en väldigt proteinhets idag och även om proteiner är viktigt så behöver vi inte riktigt lika mycket som många verkar tro. Så låt dig inte skrämmas, sådant kan man lära sig mer om när man har blivit varm i kläderna.
 
3. Hitta dina basrecept
Hitta några enkla recept som du gillar och låt det vara din grund, därefter kan du börja göra justeringar och bygga vidare. Det jag har märkt med vegetarisk mat är att det finns oändliga kombinationer så det är väldigt tacksamt på det sättet, det går alltid att slänga ihop något. 
 
4. Ha en bra inspirationskälla
Speciellt i början hjälper det att ha någonting som hjälper till att hålla en motiverad och nyfiken. Själv följer jag en hel del bloggar och några YouTube kanaler. Det hjälper till att hålla en på banan.
 
5. Om du går i skolan: Börja med att skriva upp dig för vegetarisk kost där
 Varför inte äta en vegetarisk lunch på skolan? Nu kan jag inte tala för standarden på alla skolor men av egna erfarenheter och från det jag har hört är standarden numera rätt hög. Något som jag dock tycker är synd är att skolan serverar ganska mycket quorn och sojaprodukter, något som jag är väldigt skeptisk till. Det är bra att det finns alternativ men om man planerar på att börja äta vegetariskt helt så rekommenderar jag varken soja eller quorn, bönor och linser är mycket bättre.
 
 
 
 
 
 
I framtiden skulle jag vilja göra lite mer inlägg om mat/matfoto (med fokus på bilderna) så detta inlägg kanske kan få fungera som en introduktion, även om jag förmodligen inte kommer bli en matbloggare så tycker jag det är kul att läsa + så skulle jag vilja bli bättre på att fota mat, det ger en chans att kombinera två intressen.
 
 
 



Rebecca Adnell

Älskar bilderna, så fint!

Svar: Tack så mycket Rebecca!:)
Molly Wiström

2017-03-22 | 15:09:12
Hemsida: http://rebeccaadnell.se/
Sofia Krantz

Åh vad bra skrivet! Du är bäst. <3 Kram.

Svar: Åh tack Sofia! Du äger ♥
Molly Wiström

2017-03-28 | 19:04:55
Hemsida: http://sofiakrantz.webblogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback