Recipe Index + Lite om hur jag planerar veckans matsedel

 
 
Dal, Daal, Dhal eller Dahl. En rätt som har blivit lite av en favorit sen dess att mamma såg den i tidningen för några månader sen, jag älskar både linser och curry så det kunde knappast gå fel. Sötpotatisen är en viktig komponent i den här rätten enligt mig, provade göra den en gång utan sötpotatis men det vart inte riktigt samma sak, den rundar av på ett väldigt fint sätt. Ännu kan jag inte riktigt uttrycka mig i eleganta mattermer och det är kanske därför jag har bytt namn på den här kategorin hela tre gånger. Tyckte inte att de tidigare namnen lät rätt så numera kallar jag kategorin för "Recipe Index" trots att den egentligen inte innehåller några riktiga recept med instruktioner osv.
 
 
 
 
 
 
Fick en fråga för ett tag sen från en som undrade hur jag lyckas hålla matplaneringen, speciellt när man fortfarande bor hemma. Nu har jag egentligen bara skapat "matsedlar" i några veckor så jag är knappast någon expert och begår ständigt misstag. I ärlighetens namn har jag aldrig varit speciellt bra på att planera...Vill dock bli bättre på det då jag märker att jag både känner mig lugnare och mer produktiv när jag har överblick över veckan som kommer. Så nedan kommer en kort lista på hur jag brukar tänka när jag sätter mig ner för att planera veckans matsedel samt vad som har fungerat för mig, inget revolutionerande men nevertheless.
 
 
 
Hur jag planerar "veckans matsedel"
 
Ser till att planera i god tid
Försöker göra det till en rutin att planera vid söndagsfrukosten varje vecka. För tillfället har jag en fast frukost som består av havregrynsgröt vilket underlättar, även om jag då och då skulle vilja experimentera med andra frukostar så är det inte prio ett. Jag brukar bara planera lunch (för de dagar när jag inte går i skolan) och middag. Om planeringen görs tidigt är det såklart lättare att veta vad som behövs köpas in samtidigt som man dessutom unviker man att behöva åka och handla flera gånger. När jag inte planerade märkte jag även att maten tenderade att bli en aning enformig ofta på grund av att något fattades så jag vart tvungen att skrapa ihop något annat. Nu när jag planerar är det mer varierat, inte för att jag tycker det är någon katastrof att äta samma mat flera gånger men det gör matlagningen an aning roligare.
 
 Rester
Att äta rester är lite av en lifesaver, i början lagade jag mest bara så att det skulle räcka till en måltid men nu gör jag extra så jag kan fördela det över veckan. Är man som mig och tycker att själva matlagningen kan vara lite småtråkig ibland fungerar dagarna när man äter rester som ett slags andrum. Någon dag kanske man lägger ner lite mer tid för att någon dag senare, knappt göra någonting alls. Det sparar tid och energi samtidigt som det är ekonomiskt och bra för miljön.
 
➢ Tänker efter hur mycket tid/ork jag brukar ha under veckan
För tillfället är mina veckor ganska förutsägbara i och med skolan, jag vet på ett ungefär vilka dagar jag brukar vara som tröttast och vilka dagar jag brukar ha ont om tid. Så det är oftast under dessa dagar jag antingen brukar äta rester eller göra någon enkel och snabb rätt, typ pasta och linssås (standard). Sen under helgerna brukar jag försöka planera mat som kanske är lite mer tidskrävande eller prova något nytt. 
 
 
 
 
Passar även på att slänga in en till simpel maträtt i det här inlägget, jag har fotat en del maträtter som dock inte har kommit upp här, främst på grund av att jag inte har känt mig nöjd med bilderna/att det har blivit för få. Utmaning kommer att bestå av att lära sig att berätta en visuell historia. Förutom att skapa ett snyggt upplägg tycker jag det svåraste med matfoto är stressen. Av någon anledning stressar jag upp mig när jag ska fota mat, mitt tålamod är egentligen ganska bra men när det kommer till mat...Har jag inte det, jag vill börja äta direkt helt enkelt. Det leder ofta till att jag inte orkar lägga ner så mycket tid på upplägget vilket i sin tur kan vara en förklaring till varför jag inte blir nöjd, ni vet den där "någonting saknas" känslan. Men det är bara att träna vidare och bli bättre på att planera i förväg, kanske försöka ställa upp så gott det går redan innan man börjar laga mat så man har det mesta klart för fotografering.
 
 
 
 Jessica

Vi har alltid varit dåliga på att planera mat för veckan här hemma och det slutar ofta med att mamma handlar varje dag. Väldigt ineffektivt och kostsamt... Men jag behöver lägga om min kost av olika anledningar, så nu är det dags att planera och göra food prep en gång i veckan!

Svar: Kan verkligen relatera till det där, men lycka till med planeringen!:D
Molly Wiström

2017-04-13 | 20:23:58
Hemsida: http://jessical.blo.gg/
David

Oj, jag klstrade in min kommentar på fel sidan. Här kommer den på rätt plats:
Vad snackar du om!?! Det var fina, mumsiga matbilder! :)
Fina dukning/skål/sked/bord/servette/ljus också!
Du är visst duktig, Molly! :)

Svar: Haha tack så mycket!:) Lite mer träning skulle ju dock inte skada känner jag!;)
Molly Wiström

2017-04-16 | 15:42:04Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback