April ~ Månadssummering 2017

 
 
 April, mycket händer både i naturen och skolan. De senaste dagarna har varit tunga men det överskuggar inte resten av dagarna som har varit rätt suveräna, lite kalla men man kan ju inte låta bli att glädjas över att det numera är ljust till halv nio på kvällen. Det känns ändå som att jag har hunnit med en hel del under månaden (vilket förmodligen beror på påsklovet), jag har spenderat några dagar hos mormor och morfar, lagat god mat, gått i skogen och planterat växter. Just det där med växter är ett "intresse" som verkligen vaknade till liv under april. Ena veckan tyckte jag bara tanken på att omplantera verkade tidskrävande för att i nästa finna mig själv med att pyssla med jord och växter nästan varje dag. Numera har jag betydligt fler växter i rummet och det är nästan så att jag inte vill ge mig förrän mitt rum förvandlas till en mindre djungel haha. Förutom att pyssla med växter har jag dekorerat en hel del, kanske var det som en följd av att jag besökte trädgårdsbutiken Herbanist som jag fick en våg av inspiration som gjorde att det började klia i fingrarna. Mitt mål har varit att få in mer natur i mitt rum och jag tycker att jag har lyckats!
 
 
 
 
Ett sätt att inreda med naturen, använda en stor gren som smyckeshängare. Cred till bävrarna som har gnagt av perfekta krokar. 
 
En annan lite större grej som har hänt den här månaden är att jag blev tillfrågad att gå med i Ruff Diamonds, vilket jag tackade ja till! Ruff Diamonds är sammanfattningsvis en grupp alternativa bloggare som har en egen sida på blogg.se. Ruff Diamonds håller just nu på att startas upp igen av Anna Munkhammar från bodenbynight.se och för tillfället är den tekniska biten lite rörig men bara vi får göra lite justeringar tror jag det kommer bli riktigt bra så småningom!
 
 
Det här har jag tyckt om under månaden:
 
A monster calls | Fruktansvärt sorglig men fruktansvärt fin på samma gång. Förutom att den är otroligt snyggt gjord lyckades den även förmedla en väldigt stark känsla. Har svårt för att gråta till filmer men den här lyckades med just det. 
 
Hidden FiguresHar egentligen inte så mycket att säga annat än att den här filmen är otroligt bra.
 
Leney's text "Imperfections" | Av någon anledning har jag känt mig väldigt medveten om alla yttre "imperfektioner" jag har den här månaden. Under hela min uppväxt har jag aldrig tänkt nämnvärt på mina sneda tänder men den här månaden kom det en period när allt jag kunde tänka på var hur ful jag kände mig, vilket samtidigt irriterade mig då jag hatar den här utseendefixeringen som vi har idag. Jag har väldigt lätt för att acceptera hur andra ser ut men när det kommer till mig själv verkar det gå lite trögare, den här texten kom precis när jag behövde den skulle man kunna säga.
 
➢ Vera - Säsong 7 | Förra året när jag var i fjällen med mormor och morfar visades det ett avsnitt av Vera en kväll. Tror vi började kolla mitt i ett avsnitt så trots att jag inte fick en speciellt tydlig bild av serien var det något som tilltalade mig. Tycker man om Sherlock kommer man förmodligen tycka om Vera också, tror jag. Får en mysig känsla när jag kollar på den här serien!
 
Breeny Lee's "Soul Surgery" yt-serie | Upptäckte den här yt-serien av en ren slump och jag tycker den är hur bra som helst, snyggt gjord och väldigt äkta. 
 
 
 
 
 
➢ Bege mig ut på en längre utflykt längst med den närliggande älven | Definitivt något jag kommer försöka göra om i maj när det är lite grönare på träden och varmare i luften.
➢ Åka ut till havet på en molnig dag | Egentligen så har jag typ gjort det men har en annan plats i tanken så jag tar med mig denna punkt in i maj.
 ➢ Fota självporträtt i naturen | De inläggen har inte kommit upp än men jag har gjort det! Inte så mycket som jag hade önskat men tycker det har varit lite för kallt och det får mig bara att se överdrivet sammanbiten ut på bild haha.
 Besöka traktens second hand butiker Har inget inlägg om det men hittade ett par saker som jag kommer försöka fota någon dag framöver. 
➢ Förså & eventuellt omplantera växterna på rummet 
➢ Bygga kondition | Har börjat springa 2-3 gånger i veckan och det är kul att man för varje gång orkar springa liite längre! 
➢ Försöka testa ett nytt recept varje vecka
➢ Övningsköra
➢ Gå till byns majbrasa | Kan förhoppningsvis strykas ikväll!
 
 
 Om du har missat tidigare månadssummeringar kan du kolla in dom här.
 
 Villovägar

 
 
Life is tricky baby,
stay in your magic 
- Unknown
 
 
 
 
Det verkar som att jag och aprilvädret har en del gemensamt. Från solsken till bitande kyla. Dramatiska moln som tornar upp sig som från ingenstans och som slänger en skugga på ett landskap som bara några ögonblick tidigare badade i solsken. Det är oförutsägbart och inte alltid lätt att förstå sig på, men även om det är våldsamt i sin gång är det också vackert och kraftfullt, ett tecken på att temperaturen stiger och naturen börjar vakna till liv. Som om moder jord testar sin potential. Ett helt spektrum av känslor som till en början känns överväldigande. Att känna kan vara skrämmande, vare sig det är eufori eller djup sorg, men hellre det än att inte känna någonting alls. Hellre det än att befinna sig i en gråzon som ger trygghet i utbyte mot syre. Glädje och sorg befinner sig på samma skala, ett försök till att kväva en kommer också att kväva den andra. Aprilvädret är en fas, en förberedelse. Ett startskott. Är du redo?
 
 Shoreline

 
 
 
 
Förra veckan spenderade jag några dagar av lovet hos mormor och morfar, liksom mig tycker de om att promenera i naturen så en utav dagarna begav vi oss ut till Indalsälvens mynning i Timrå. Det hängde regn i luften men trots det gick vi hela kustremsan ut, hänförda av allt som vågorna hade spolat upp på stranden. Allt från vackra fjädrar till jättelika rötter och stammar. I början av april skrev jag en lista på vad jag ville göra under månaden, ett av målen var att åka ut till kusten för att samla drivved och nu kan jag bocka av den, halvt. Kommer ta med den punkten igen i maj för det är så kul + så har jag några specifika bilder jag skulle vilja fota på en specifik plats.
 
 
 
 När världen känns för stor

 
 
Till alla vilsna själar
 
Det är lätt att måla upp en fasad av ett perfekt liv idag, vi plockar ut specifika delar ur vår vardag som vi väljer att visa upp samtidigt som det finns så mycket mer bortom bildens kanter, sådant som bara en själv ser. Jag har egentligen ingenting emot sociala medier eller sättet vi dokumenterar våra liv med fokus på höjdpunkterna, det jag tänker på är snarare hur lätt det är att känna sig ensam med sina problem, som om att man är den enda som har dom. 
 
Studenten närmar sig och även om jag är lycklig över många saker händer det rätt ofta att ett mörker smyger sig på och lägger sig som en tyngd på mina tankar. Vad som egentligen grundar sig i glädje vissnar och förvandlas till tvivel. Vilsen är ett bra ord för att beskriva hur jag känner mig just nu, jag vill kunna se vart jag är på väg men skogen är för tät och stigen gör kraftiga svängar. Känslan för äventyr är dock större än viljan att vända tillbaka men trots det är det sättet stigen delar sig som väcker en känsla av oro. Tiden räcker inte till för att gå på alla stigar så hur ska jag veta vilken som är den bästa, för mig? Människorna i min omgivning verkar veta precis när de ska vika av och vilka stigar de ska undvika för att komma dit de vill, som om de har blivit utrustade med en karta och att jag är den enda som inte fick någon. Den enda som inte vet var tusan jag är på väg.
 
 
 
 
Även om jag har det bra och är lyckligt lottad på många sätt verkar det som att jag är inne på en stig där det dyker upp snår som gör rispor i min hud när jag försöker ta mig igenom. Jag försöker inte låtsas som att mina problem är de största, det finns många som skulle ge allt för att bara behöva bekymra sig över taggiga snår men samtidigt får inte det mina rispor att sluta svida. 
 
Förr eller senare kommer risporna att förvandla min hud till pansar, alla stigar jag viker av på för att sen tvingas återvända kommer göra mig uthållig och en dag kommer jag att lära mig att älska den täta skogen där man inte ser vart stigen leder en, men jag är inte där riktigt än. Ännu skyggar jag undan för det mesta och snubblar över rötter som en följd av att jag ständigt håller uppsikt bakåt istället för framåt. 
 
 
 
 
Även om det på sitt sätt är vackert att vi idag kan ta del av andras liv via den digitala världen måste jag ibland påminna mig själv om att först och främst fokusera på mitt eget. Vilket såklart låter självklart men det jag menar är att när vi ser andras höjdpunkter är det lätt att bli missnöjd med sig själv, det man har åstadkommit känns helt plötsligt inte så fantastiskt längre och istället vill vi försöka hitta någon annans stig. En stig som vi kanske tror är lättare men som egentligen också har hinder som vi aldrig skulle kunna föreställa oss. När jag ser bilder från exempelvis andra länder är det lätt, åtminstone för mig, att längta efter något annat. "Om jag bara skulle ha varit där så..." är en giftig tanke som inte leder någonstans. Det är okej att låta andras bilder och berättelser ge en inspiration men man måste själv lära sig att hitta den där balansen, låter man vågen tippa över för mycket åt andra hållet kan det lätt leda till en känsla av avund, vilket inte bara är onödigt utan också förblindande då man riskerar att missa ens egna, unika, möjligheter.
 
Om två eller tre år vill jag blicka tillbaka på den här perioden i mitt liv och kunna säga till mitt yngre jag att det är okej att vara vilsen, det är okej att inte ha någon karta (och många av dom som hade en karta läste den fel), för så är livet och så är det att växa upp. Sluta vara så jävla rädd för att begå misstag och sluta vara så fixerad av tanken på den "rätta stigen" för det finns ingen, faktum är att du en dag kommer att föredra att gå där det inte ens finns någon stig. Ord som jag en dag önskar att jag kan säga med säkerhet, men skulle jag säga dom nu skulle jag vara en hycklare.
 
Det jag dock vet redan nu är att ens största svagheter har potential att bli ens största styrkor. Det handlar inte om att låsa in och förtränga oönskade känslor utan jag skulle snarare säga att det handlar om att konfrontera och lära sig att samarbeta. Mycket av det vi oroar oss över har en chans att lära oss något om oss själva, vi smider de verktyg som hjälper oss med det vi kämpar med, verktyg som sen också kan hjälpa någon annan som tror att hen är ensam i en värld som kan kännas alldeles för stor.
 
 Att ta med sig naturen in

 
 
 Mitt rum har sett väldigt olika ut genom åren, jag har gått från att täcka varje vägg med hästaffischer till att rensa ut nästan varje onödigt föremål i mitt rum. Förra året påbörjade jag min resa mot att leva mer minimalistiskt, för mig är minimalism en filosofi. Det har inget att göra med hur många saker man faktiskt äger utan det handlar snarare om förhållandet man har till det man äger samt hur man konsumerar. Att man börja rensa ut och göra sig av med saker är/kan vara en följd. Trots det ser jag inte nödvändigtvis mig själv som en minimalist, jag ser inte mitt sätt att leva som en kategori och även om jag inte har något problem med att bli kallad minimalist bryr jag mig inte speciellt mycket om benämningar varken på mig själv eller andra. Jag bara gör mitt bästa för att lotsa mig genom livet och hittar jag en stig som verkar intressant så undersöker jag den.
 
Den senaste sidostigen som jag har börjat följa involverar växter och naturen, jag har insett att jag älskar växer och att jag gärna låter dom ta plats i mitt rum tillsammans med andra föremål som jag på något sätt har hittat, vare sig det är i en second hand butik eller på skogens mjuka golv. 
 
(Kan passa på att nämna att de bruna fasanfjädrarna i bilden till vänser är köpta för några år sen i en pysselbutik, idag hade jag aldrig köpt dom. Gjort är gjort men planen nu är att för varje fjäder jag själv hittar ska jag byta ut en av dom.)
 
 
 
 
Numera har jag till exempel en gardinstång som består av en gren samt en klädhängare av drivved. Det ger mer själ och karaktär samtidigt som det påminner mig om om någonting, en historia. De prickiga fjädrarna från en hakspett tar mig tillbaka till en ridtur med Tösen och drivveden på bokhyllan påminner mig om en dag när jag gick med mormor och morfar på stranden. Det jag omger mig med är levande och det finns ingenting som slår det, för mig är det är ovärderligt. Från ett minimalistiskt perspektiv så handlar det om att inte låta det man äger bli en del av ens personlighet. När jag var mindre var det definitivt något som jag föll för, det fanns faktiskt en tid när jag tog med mig vissa böcker till skolan för jag tänkte att om vårt hus började brinna när jag var borta skulle jag inte kunna rädda dom, haha. Idag gillar jag att hålla ögonen öppna och sparsamt samla saker jag tycker om, till skillnad från när jag var liten låter jag dom inte utgöra min personlighet, istället tänker jag att det är på grund av min personlighet som jag samlar dom. De reflekterar den även om de inte utgör den.
 
 
 
 
Just det där med att samla drivved är något som jag förknippar med utflykter och äventyr då min mamma alltid brukade ta med mig och min bror till kusten för att leta vackra trädformationer. Kanske är det anledningen till varför jag har placerat en halvrostig gammal hink vid skrivbordet där jag i fortsättningen tänker samla drivved, något som får symbolisera de smä äventyr jag har varit på.
 
 
 Vårtecken, kladdkaka & vad jag gör när motivationen dalar

 
 
 Naturen är på gång och det enda som saknas nu är plusgraderna, det var riktigt varmt ett tag men de senaste dagarna har det varit ungefär -1° till 1° och min hud har svarat med att bli extremt torr. Inte speciellt lönsamt att klaga på vädret men är man dålig på att hantera kyla är det irriterande när allt man vill göra är att springa ut med vårjackan utan att behöva oroa sig för att frysa. 
 
Ibland kommer jag in i perioder när jag inte känner för att göra något, jag har skrivit om det förut då det kommer och går med jämna mellanrum. Dessa perioder är ofta rätt kortvariga men är man som jag och gillar göra saker kan det vara en aning frustrerande att inte ha varken energi eller motivation. På sistone har jag dock nästan skapat som en rutin för dessa dagar när motivationen dalar, inget som jag egentligen har tänkt ut men vanor som jag har byggt upp över tid.
 
 
 
 
En lista på saker jag brukar göra när motivationen dalar
 
☽ Städa
Det fanns en tid när jag försökte "tvinga" mig själv till att fota i ett försök att få upp motivationen, ibland fungerar det men för min del handlar det mest om att acceptera och ta det lugnt, på ett produktivt sätt. Brukar se det lite som att så ett frö, ge det rätt omständigheter och så småningom börjar det växa. Så när jag känner mig låg på motivation passar jag på att göra sådant som får mig att hamna "i fas". Att städa är inget jag föredrar att göra när jag egentligen vill ut och fota till exempel, så när jag väl har motivation strävar jag efter att det inte ska finnas några ursäker/hinder för det jag vill göra ( + Ett rent rum ger ju för övrigt en väldigt härlig känsla).
 
☽ Planera
Något som jag har börjat göra på sistone och som hjälper massor även om det bara är enkla planeringar som veckans matsedel, saker jag vill få gjorda under veckans gång eller i mitt fall, planera vad jag vill blogga om. En simpel sak som hjälper och underlättar mer än vad man tror. 
 
☽ Dekorera
Att dekorera behöver verkligen inte betyda att man åker iväg och köper nya saker, att bara flytta runt sådant man redan har kan skapa en helt ny känsla. Flyttar man en grej skapar det ofta en slags dominoeffekt som kan hålla en sysselsatt under en längre tid. På sistone har jag med enkla medel börjat inreda med naturen och det går verkligen att förlora sig själv (på ett bra sätt) i sådant pyssel. 
 
 
 
 
☽ Rensa & Organisera
Jag har alltid tyckt om att rensa och organisera, som liten var jag personen som städade mina kompisars rum när jag var hos dom. Att organisera är som terapi för mig, var sak har sin plats och att se hur ett rum långsamt går från stökigt till ordningsamt är något som jag njuter av att se haha. Att rensa är helt enkelt något som både är motiverande och rogivande på samma gång så detta är bland den första sysselsättningen jag brukar vända mig till när jag inte har något bättre för mig. Tycker man inte om att rensa och organisera så är det åtminstone värt det när det är klart.
 
☽ Yoga
Normalt sett är jag en ganska aktiv person med mycket energi men jag har dagar när jag kan känna mig svag och orkeslös. Sånna dagar tenderar jag att bli stillasittande och då är det extra bra med yoga eller bara vanlig stretching för att mjuka upp musklerna och få igång blodcirkulationen.
 
☽ Plugga
Att plugga behöver inte ha med skolan att göra, det skulle ju faktiskt kunna vara så att det finns något ämne man bara skulle vilja lära sig mer om och som man kan hitta gratis information om på internet. Sitter man framför datorn kan man lika gärna passa på att försöka lära sig själv någonting istället för att slösurfa.
 
 
 Man skulle kunna säga att det här är mitt sätt att fördriva tiden i väntan på att motivationen ska knacka på dörren igen. Egentligen handlar det bara om att acceptera och förstå att dessa lugna perioder är fullkomligt normala, det är bara det att i vårt samhälle ses det som något bra att ständigt vara upptagen. Det finns en press på att man hela tiden ska producera något, vilket är synd då det skadar både producenter och konsumenter.
 
 
 
 
 
 
 
Något annat som jag också brukar göra när jag känner mig lite låg på energi är att försöka lägga lite extra tid på att laga något gott. Det är sällan jag bakar nuförtiden men häromdan passade jag på att prova göra en kladdkaka med avocado istället för smör. Tror jag behöver justera receptet en aning men vart ändå positivt överraskad av den här kakan måste jag säga, lite nyttig samtidigt som den stillar sötsuget.
 
 Utflykt längst med Ljungan

 
 
Alltid när jag rider förbi den här åkern kan jag inte låta bli att fästa blicken på en liten stuga som står i skuggan av skogen. Varje gång har den väckt min nyfikenhet och varje gång har jag tänkt att någon dag ska jag ta mig en närmare titt. Det var dock inte förrän nu som jag för första gången korsade åkern, och vilket kungadöme jag upptäckte...
 
 
 
 
Det var tydligt att stugan har varit bebodd en gång i tiden, förutom den uppenbara skorstenen som kan ses på långväga håll fanns där även små sängar. Även om stugan i sig var intressant så var det skogen bakom som fick fantasin att vakna upp på riktigt. Små stigar som förband stugan med en förfallen lada och delar av ett staket som skulle kunna vittna om att den glesa skogen en gång i tiden har varit hagmark. Det är såklart närmast omöjligt att veta exakt hur deras liv såg ut men det lämnar bara ännu mer rum för fantasin att ta plats. Vintrarna måste ha varit hårda men somrarna måste stundvis ha varit ljuva...
 
 
 
 
Vart en aning chockad när jag fick syn på något knallrosa som växte i ena hörnet av åkern. Temperaturen var runt noll, resten av landskapet var brunt och livlöst men ändå blommade en växt (tibast) precis som om sommaren var nära. Den doftade dock ljuvligt och jag hade lite svårt för att gå därifrån då det kändes som att jag hade gjort världens upptäckt, haha.
 
 
 
 
Någon gång i maj när det är varmare och grönskan börjar spira kommer jag utan tvekan återvända till den här platsen. För mig, som älskar att upptäcka, var detta som att träda in i Narnia. Trots det ville magin inte riktigt fastna på bild, men snart så...
 
Tillslut gick jag dock vidare och med stelfrusna fingrar följde jag älven och diverse skogsstigar. Även om naturen är fin på sitt sätt redan nu blir den lätt tråkigt på bild om man inte fotar något objekt som får bakgrunden att smälta ihop till vackra naturfärger. Så istället passade jag på att fota matsäcken som jag tog med mig, kändes rätt lyxigt på något sätt att äta en avocadomacka (med örtsalt) i naturen, det gäller att uppskatta det lilla i livet ;) Fick mer bilder på mackan i sin lilla plastbytta än vad jag fick på älven som dånade i bakgrunden, prioriteringar.
 
 
 
 
 Bilder från trädgårdsbutiken Herbanist

 
 
Några bilder jag fotade i trädgårdsbutiken Herbanist, med tanke på att den här butiken ligger precis mitt emot skolan skäms jag över att säga att jag bara har varit in här en gång tidigare, men å andra sidan kanske det var för mitt eget bästa då jag egentligen skulle vilja köpa allt som finns i butiken haha. En magisk atmosfär som man förmodligen aldrig kan se sig mätt på, jag fullkomligt älskar den rustika stilen och det känns som att varje objekt i butiken har en lång historia. På tisdag har jag körlektion i stan så då tänkte jag passa på att gå förbi och försöka hitta en skuggtålig växt att ta med mig hem. Känner mig dock väldigt tveksam till att jag kommer kunna hålla mig från att bara köpa en...Nåväl, att handla växer kan man väl ändå säga är rätt sorts shopping ;)
 
Glad påsk!
 
 
 
 Recipe Index + Lite om hur jag planerar veckans matsedel

 
 
Dal, Daal, Dhal eller Dahl. En rätt som har blivit lite av en favorit sen dess att mamma såg den i tidningen för några månader sen, jag älskar både linser och curry så det kunde knappast gå fel. Sötpotatisen är en viktig komponent i den här rätten enligt mig, provade göra den en gång utan sötpotatis men det vart inte riktigt samma sak, den rundar av på ett väldigt fint sätt. Ännu kan jag inte riktigt uttrycka mig i eleganta mattermer och det är kanske därför jag har bytt namn på den här kategorin hela tre gånger. Tyckte inte att de tidigare namnen lät rätt så numera kallar jag kategorin för "Recipe Index" trots att den egentligen inte innehåller några riktiga recept med instruktioner osv.
 
 
 
 
 
 
Fick en fråga för ett tag sen från en som undrade hur jag lyckas hålla matplaneringen, speciellt när man fortfarande bor hemma. Nu har jag egentligen bara skapat "matsedlar" i några veckor så jag är knappast någon expert och begår ständigt misstag. I ärlighetens namn har jag aldrig varit speciellt bra på att planera...Vill dock bli bättre på det då jag märker att jag både känner mig lugnare och mer produktiv när jag har överblick över veckan som kommer. Så nedan kommer en kort lista på hur jag brukar tänka när jag sätter mig ner för att planera veckans matsedel samt vad som har fungerat för mig, inget revolutionerande men nevertheless.
 
 
 
Hur jag planerar "veckans matsedel"
 
Ser till att planera i god tid
Försöker göra det till en rutin att planera vid söndagsfrukosten varje vecka. För tillfället har jag en fast frukost som består av havregrynsgröt vilket underlättar, även om jag då och då skulle vilja experimentera med andra frukostar så är det inte prio ett. Jag brukar bara planera lunch (för de dagar när jag inte går i skolan) och middag. Om planeringen görs tidigt är det såklart lättare att veta vad som behövs köpas in samtidigt som man dessutom unviker man att behöva åka och handla flera gånger. När jag inte planerade märkte jag även att maten tenderade att bli en aning enformig ofta på grund av att något fattades så jag vart tvungen att skrapa ihop något annat. Nu när jag planerar är det mer varierat, inte för att jag tycker det är någon katastrof att äta samma mat flera gånger men det gör matlagningen an aning roligare.
 
 Rester
Att äta rester är lite av en lifesaver, i början lagade jag mest bara så att det skulle räcka till en måltid men nu gör jag extra så jag kan fördela det över veckan. Är man som mig och tycker att själva matlagningen kan vara lite småtråkig ibland fungerar dagarna när man äter rester som ett slags andrum. Någon dag kanske man lägger ner lite mer tid för att någon dag senare, knappt göra någonting alls. Det sparar tid och energi samtidigt som det är ekonomiskt och bra för miljön.
 
➢ Tänker efter hur mycket tid/ork jag brukar ha under veckan
För tillfället är mina veckor ganska förutsägbara i och med skolan, jag vet på ett ungefär vilka dagar jag brukar vara som tröttast och vilka dagar jag brukar ha ont om tid. Så det är oftast under dessa dagar jag antingen brukar äta rester eller göra någon enkel och snabb rätt, typ pasta och linssås (standard). Sen under helgerna brukar jag försöka planera mat som kanske är lite mer tidskrävande eller prova något nytt. 
 
 
 
 
Passar även på att slänga in en till simpel maträtt i det här inlägget, jag har fotat en del maträtter som dock inte har kommit upp här, främst på grund av att jag inte har känt mig nöjd med bilderna/att det har blivit för få. Utmaning kommer att bestå av att lära sig att berätta en visuell historia. Förutom att skapa ett snyggt upplägg tycker jag det svåraste med matfoto är stressen. Av någon anledning stressar jag upp mig när jag ska fota mat, mitt tålamod är egentligen ganska bra men när det kommer till mat...Har jag inte det, jag vill börja äta direkt helt enkelt. Det leder ofta till att jag inte orkar lägga ner så mycket tid på upplägget vilket i sin tur kan vara en förklaring till varför jag inte blir nöjd, ni vet den där "någonting saknas" känslan. Men det är bara att träna vidare och bli bättre på att planera i förväg, kanske försöka ställa upp så gott det går redan innan man börjar laga mat så man har det mesta klart för fotografering.
 
 
 
 På äventyr i skog & mark

 
 
I söndags när himlen var grå passade jag på att bege mig ut i skogen efter att jag hade ridit en sväng med Tösen på en "skogstravbana" som finns i närheten. Naturen håller på att vakna till liv igen och fåglarna kvittrar överallt, motivationen har varit låg den senste veckan men en molnig dag och en ridtur i skogen kan, enligt mig, vara det bästa botemedlet. Även om det är härligt med sol efter en lång och mörk vinter så märker jag att jag behöver tunga moln och regn också.
 
 
 
 
Det är alltid på våren som intresset för sagor och medeltiden sakta börjar växa fram igen, från att nästan ha gått i dvala under vintern växer det sig starkare i takt med naturen. Det som sker i naturen så här års är som magi för mig och jag betraktar det med en barnslig fascination. En fot i den moderna världen och en fot i sagovärlden, min källa för inspiration. I år vill jag se hur väl jag kan kombinera det uråldriga med det nya, jag vill se hur väl jag kan låta det inspirera mig och det jag gör. 
 
 
 
 Ett självporträtt & en oas för kreativa själar

 
 
Livet just nu
I inlägget "April Bucket List" skrev jag att jag ville fota mer självporträtt, något jag fick chans att göra redan någon dag efter att det inlägget publicerades, inte i naturen dock. Behövde ta en bild till en mindre fotouppgift där vi skulle inspireras av en känd fotograf. Ville få bilden att se gammaldags ut så jag satt och mixtrade ett tag med olika lagermasker och texturer. Annars så har det varit mycket att göra under veckan men den har varit hektisk på ett bra sätt, jag har fått en hel del gjort som jag har tidigare har dragit ut på. Fotat till ett skolarbete, skrivit CV, övningskört, skrivit klart mitt tal till det nationella provet i svenska och sökt en utbildning + ett sommarjobb. Kanske går båda i lås eller också blir jag stående helt tomhänt, konstigt nog känner jag mig lugn, vilket är väldigt olikt mig i stunder av ovisshet. 
 
Även om jag både tycker om och vill skriva lite längre texter som har en specifik mening så kan det vara nyttigt att bara skriva ned det som händer i livet då och då, speciellt när det är mycket som händer. Jag brottas alltid med tanken på "Hur intressant är det här egentligen?" och även om jag tycker det är bra till en viss del så måste jag även komma ihåg att den här bloggen är som min öppna dagbok och ibland behöver jag bara fokusera på det som händer för att senare kunna reflektera över det på ett bra sätt. Antar att jag fortfarande försöker hitta min röst, mitt sätt att skriva, en utveckling som jag själv ser fram emot att följa. Mina skrivna ord har alltid varit starkare än mina verbala men på sistone känns det som att jag även i skrift har en ton som förenklar det jag egentligen vill och försöker säga, jag vill bli mer rå. Jag har alltid försökt sätta allt i ett sammanhang, ge det en bakgrund och framför allt, en förklaring. Inget jag tänker sluta göra, bara ibland. 
 
 
 
I måndags var jag och fotade i en butik som ligger mittemot skolan, i en gammal brandstation. Möjligtvis en av stans bästa butiker om man frågar mig, himmelriket för kreativa själar som älskar växter, rustika miljöer och märkliga vintageprylar. Bilderna ska jag försöka redigera klart tills på söndag så mer om det här magiska stället då...
 
 En lugn plats

 
 
Min helg har bestått av två långa promenader och en längre ridtur varav den ena promenaden fick bli till ett grustag och skog jag normalt inte brukar gå i. De bästa promenaderna brukar bli dom som man inte planerar, de som inte har någon specifik destination. Till veckan hoppas jag på fler promenader och springturer men det är två ganska hektiska veckor nu fram till påsklovet och jag har en känsla av att jag kommer spendera mycket tid framför datorn. Jag njuter dock av att kunna bocka av punkt efter punkt på "att göra listan" så det gör inte så mycket faktiskt. Ju mer jag gör nu desto mindre kommer det bli för mig att göra senare, efter lovet. Sen ungefär tre veckor tillbaka har jag även börjat grovplanera mina veckor och det har verkligen hjälpt mig att få saker gjorda. Tidigare var jag en mästare på att skjuta upp saker men nu har jag börjat få någon slags ordning och det är otroligt skönt.
 
 April Bucket List

 
 
Den här idén lånar jag från Corinnes blogg, tycker det är ett smart sätt att motivera sig själv, jag tänker ständigt på saker jag skulle vilja göra men jag har en tendens att alltid skjuta upp saker utifall att det kommer ett "bättre tillfälle". Min utmaning för den här månaden blir att bara göra. Vill jag utforska en ny plats ska jag se till att göra/planera in det direkt. Min förhoppning är att en bucket list ska hjälpa till att sammanställa det jag verkligen vill göra just nu, istället för att börja planera det jag skulle vilja göra under sommaren...
 
Under April vill jag:
 
 ➢ Bege mig ut på en längre utflykt längst med den närliggande älven.
Ända sen förra hösten har jag velat bege mig iväg på en lång utflykt till en plats som som ligger i närheten av stallet. Även om jag har ridit där många gånger skulle jag vilja gå till fots så jag verkligen kan undersöka alla småstigar. Jag har försökt mig på den här utflykten en gång tidigare men myggen var outhärdliga just då.
 
 Samla drivved
Nu när marken har tinat fram vill jag verkligen passa på att samla drivved. Känns lite som att gå på skattjakt.
 
 Åka ut till havet på en molnig dag
Detta har jag verkligen saknat, i oktober förra året var jag ut till kusten en mulen för att fota till gymnasiearbetet och jag slogs av hur mäktigt det var. Sen dess har jag bara velat åka ut dit igen för att fota (dramatiska moln, en öde strand, och ett vilt hav är en bra kombination).
 
 
 
 
 ➢ Fota självporträtt i naturen
Av någon anledning har jag fotat väldigt lite självporträtt under de senaste månaderna. Den här månaden ska jag se till att ställa mig framför kameran betydligt mer, saknar det verkligen. 
 
  Besöka traktens second hand butiker
Att gå in på second hand butiker är också en sån där situation när det känns som att man är ute på skattjakt, man  vet aldrig vad man kan hitta. Just nu är jag på jakt efter smycken, en gammeldags kontorsljusstake och ett förstoringsglas (med trähandtag). Prylar som man förmodligen skulle kunna köpa nytt i en butik men det blir inte samma sak, jag vill att det ska vara lite slitet.
 
 ➢ Förså & eventuellt omplantera växterna på rummet
Mamma och jag har köpt frön så det är bara att sätta igång! Skulle även vilja försöka få in lite mer växter på rummet på något sätt...
 
 
 
 
 Bygga kondition
Älskar att springa (helst i solnedgången) på våren och det tänker jag verkligen se till att göra under den här månaden så att jag byggt upp en bra kondition inför årets vackraste månad, Maj. Då vill jag vara ute i naturen så mycket som möjligt och det är ju en fördel om man inte blir trött så snabbt.
 
 Försöka testa ett nytt recept varje vecka
 
 Övningsköra
Helt ärligt så tycker jag inte alls om att köra men det är nödvändigt så det är bara att nöta på, min förhoppning är att ha körtkort till sommaren.
 
 Gå till byns majbrasa