Pumpkin queen

 
 
Halloween
 
 
 
 
 Essence of fall

 
 
En bild som jag har jobbat med till en fotouppgift, har velat göra en "svävningsbild" rätt länge nu och den här uppgiften gav mig den där sista knuffen att faktiskt göra något. Det är nästan löjligt hur enkel redigeringen är men istället är det själva utförandet som är något ansträngande, hade träningsvärk dagen efter haha.
 
Vår lärare ville gärna att vi skulle ha en mening med bilden, den bild jag hade i huvudet var egenligen bara ren skaparglädje, varken mer eller mindre. Jag gillar ju dock att reflektera över saker så någon slags innebörd växte fram i takt med att jag redigerade den och den skulle kunna summeras i "Essence of fall". Hösten kan mycket väl vara min favoritårstid och det är lätt att man vill pausa den, fånga det där perfekta ögonblicket när allt är perfekt. Vädret, färgerna, grödorna osv. Det är ett ögonblick som inte varar alltför länge men när det väl kommer gäller det att ta tillvara på det. Att jag svävar får i mitt fall symbolisera att tiden stannar. Ljusen är mest där för att göra bilden lite mer intressant vilket jag tycker de lyckas bra med, de ramar in på en väldigt bra sätt.
 
Imorgon tror jag att jag ska försöka fota lite mörka Halloweenbilder som jag gjorde förra året, något som jag verkligen tyckte om. Skulle till och med kunna kombinera det med gymnasiearbetet, två flugor i en smäll!
 
 Kattporträtt

 
 
I mitten av förra månaden var jag och tog lite bilder på både Moa och hennes djur, hon har fått bilderna för längesen men jag har inte kommit till skott att göra dom klara för bloggen riktigt än, mest på grund av att det har kommit andra fotograferingar emellan och så har jag blivit ivrig på att få redigera dom osv, men nu när lovet är på ingång tänkte jag sätta mig ned och fixa dom innan hösten släpper taget helt och hållet. Tills dess att dom är klara kan jag visa några spontana bilder på Moas katt (som jag har glömt namnet på).
 
Till en början var inte jag en kattmänniska, den främsta anledningen berodde kanske på det faktum att min mamma ogillar katter (om man ska vara mild), så det är vad jag har vuxit upp med och jag antar att det har färgat mina egna åsiker även om jag alltid är snabb att sätta mig på huk och klappa en katt om den är inom räckvidd. Förr ansåg man att katter var onda varelser, häxans följeslagare. Kanske är det omedvetet något som ligger kvar, den där fruktan som så småningom ledde till häxprocesserna. Om man ska hoppa av spåret en stund så är en häxa för mig är inte någon ond person, en häxa för mig skulle kunna vara en kvinna som besitter mycket kunskap om djur och natur. Men för att återkoppla till katter så kom jag till en punkt där jag insåg att katter är fantastiska djur, de gör som de vill och ställer till med kaos ibland men även om vi numera säger "tamkatter" så är de i allra högsta grad vilda djur som, för det mesta, väljer att bo med oss. Jag gillar den här villkorslösa realtionen vi har med katter, vi förväntar oss inte speciellt inte mycket av dom. Av hundar kräver vi lydnad och av hästar kräver många att den ska gå att ridas. Katten är det djur som vi har lättast att bara acceptera och det tycker jag kan lära oss någonting. Det lär oss att ta saker och ting för vad det är utan att ständigt sätta upp krav och villkor.
 
 Endless sea

 
 
Ute vid havet på en mulen dag, öde stränder och klänning i oktober.
 
 
Jag har aldrig varit en havsmänniska, böljande fält kantade av skog är landskapet som gör att jag känner mig hemma. Men i söndags fick jag se havet som jag alltid har velat se det, öde, otämjdt och alldeles magiskt. 
 
 
 
 
En vy som får äventyraren inom en att vakna till liv.
 
 
 
 
Inspirerad av islands Black Sand Beach, kan man inte ta sig till Island får man resa dit på andra sätt.
 
 
 
 
Vackra mönster.
 
 
 
 The Spooky Halloween Tag


 
Eftersom att Halloween närmar sig och jag har fotat några pumpabilder så känner jag för att skriva något Halloweeninspirerat, så jag sökte upp en lista med frågor som jag tänkte svara på i det här inlägget, lite kul sådär (mest för min egen del tror jag haha) Listan kan ni hitta här! Frågorna kommer jag låta stå kvar på engelska även om jag besvarar dom på svenska.
 

 
 
 
1. Favourite horror or Halloween-themed song?
Spooky Scary Skeletons är ju fantastisk men jag måste gå med klassikern: This Is Halloween från The Nightmare Before Christmas.
 
2. Name something you wouldn’t want to run into in a dark forest or in an abandoned building.
Förmodligen en varulv eller en snabb zombie, det är hemskt att bli jagad och värre blir det ju när man inser att man inte har någon chans...
 
3. Have you ever played with a Ouija Board?
När jag var mindre spelade jag faktiskt tillsammans med några kompisar men den var ingen riktig ouija-bräda dock och inget speciellt hände.
 
4. Favourite horror monster or villain?
För någon vecka sen fick vi i uppgift att hålla ett tal på engelskan som gick ut på att var och en skulle nominera en fiktiv karaktär till USA:s nästa president, dessa karaktärer fick vi inte välja själva utan vi var tvungna att dra lott, jag fick The Joker. Så det i kombination med att jag precis har sett Suicide Squad gör att jag har ganska svårt för att inte välja honom för tillfället haha.
 
5. The creepiest thing that’s ever happened while you were alone?
Vet inte om jag har varit med om så mycket kusliga saker egentligen men jag kommer ihåg en vinter för flera år sen när jag och en kompis var och åkte madrass i en backe som ligger vid skogen, några hundra meter från mitt hus. Vi hade kul och stannade långt efter att solen hade gått ned. För hundrade gången började jag klättra uppför backen medan min kompis Maja fortfarande satt kvar nere på åkern. Ungefär halvvägs upp tycker jag mig se något stort och mörkt som springer längst med skogskanten. Jag stelnade till innan jag i panik gjorde en tvärvändning. Maja och jag sprang skikandes hem och lugnade inte ner och förrän vi var inomhus, haha. Visserligen var jag inte helt ensam i den situationen, men men. Vet fortfarande inte vad det var jag egentligen såg, kanske var det ett rådjur eller så var det en blodtörstig best (där och då trodde jag på det senare alternativet).
 
 
 
 
6. If you were dared to spend the night in a “haunted house”, would you do it?
Nah, tror faktiskt att jag avstår ;) (Är lite ärrad efter att ha kollat på säsong 6 av AHS)
 
7. Are you superstitious?
Egentligen inte, men av någon anledning undviker jag helst att gå under stegar så jag är väl ungefär 1% vidskeplig i den utsträckningen.
 
8. Do you ever see figures in your peripheral vision?
Nej.
 
9. Which urban legend scares you the most?
Vet faktiskt inte, på mellanstadiet fick vi läsa ganska mycket sånt där när Halloween började närma sig men jag  minns inte vad de olika berättelserna hade för rubrik men jag kommer ihåg att det var några av dom berättelserna som gav mig kalla kårar, jag läste dom med skräckblandad förtjusning haha.
 
10. Do you prefer gore or thrillers?
Definitivt thrillers.
 
11. Do you believe in multiple dimensions or worlds?
Varför inte? Jag tänker alltid på universum när jag läser sånt här, vi kanske vet mycket om hur allting fungerar men vi vet långt ifrån allt. Vi vet inte ens vad vi inte vet så det är en väldigt stor andel som är outforskad. Mycket av det vi tycker är helt normalt idag skulle man ju tycka var övernaturligt förr i tiden så vad är det som säger att vi inte har upptäckt ett helt nytt spektrum om flera hundra år? Bara för att vi människor inte har upptäckt något betyder det inte att det inte finns. Det är vad jag tror.
 
 
 
 
12. Ever made a potion of any sort?
Nej, om man inte räknar med någon slags lerblandning som jag jämt gjorde när jag var liten, vatten, jord och lite löv eller bär, det var grejer det!
 
13. Do you get scared easily?
Nja, det skulle jag inte vilja påstå.
 
14. Have you ever played Bloody Mary?
Tror jag har varit med någon gång när jag var liten.
 
15. Do you believe in demons/the devil?
Jag tror inte på himlen/helvetet utan jag tror snarare att det är något man skapar själv. Har man en väldigt "låg energi" eller vad man nu ska kalla det så kan man ju uppleva det som ett helvete, men man kan ju alltid ändra sin egen energi. Demoner och djävulen tror jag är något som människan har skapat och som bygger på mänskliga egenskaper, man har tagit människans lite onda sida och format den till ett "objekt".
 
16. You’re home alone but you hear footsteps in your house, what do you do?
Jag skulle förmodligen fråga vem det är, får jag inget svar men fotstegen forsätter vet jag faktiskt inte hur jag skulle reagera, Det känns ju som att man borde hitta källan åtminstone men jag skulle vara beredd på flykt haha.
 
17. If you got trapped in one scary movie, which would you choose? 
Jag såg faktiskt Pride and prejudice and zombies för några dagar sen och det hade varit najs att vara där. För det första får jag komma till den engelska landsbygden, för det andra får jag bo i fina hus och för det tredje skulle det vara lite spännande att se hur man skulle klara sig i en zombie apocalypse (jag förutsätter att jag får samma träning som karaktärerna).
 
 
 
 
18. If you could only wear one halloween costume for the rest of your life, what would you be?
En häxa, då får jag ha på mig häftiga kläder samtidigt som det konstant skulle kännas som att jag var med i en saga.
 
19. Would you ever go to a graveyard at night?
Självklart! Det är så fint på kyrkogårdar och jag skulle inte ha något emot att gå runt där en natt när ljusen är tända.
 
20. In a zombie apocalypse what is your weapon of choice?
Förmodligen ett långt svärd så jag inte behöver komma alltför nära, samtidigt vill man ju ha något som inte är beroende av ammunition.
 
21. Would you rather go to a Halloween party or go trick or treating?
 Det beror lite på, om jag levde någonstans där Halloween verkligen togs på allvar och människor pyntade deras hus hade jag valt bus eller godis bara för att få se alla dekorationer!
 
22. You’re in a horror movie. Are you the final girl, the first to die, the comic relief, the skeptic, the smart one, or the killer?
Den smarta, eller den som lättar på stämningen.
 
23. Do you have to watch something happy after watching a horror movie so you can go to sleep?
Nej, brukar snarare kolla på behind the scenes klipp haha.
 
 
 
 
24. Whilst watching scary movies, are you the person who yells at the characters, the person with their eyes covered the whole time, or the person who falls asleep?
Förmodligen den som skriker på karaktärerna.
 
25. Are you the one who gets scared, or the one who does the scaring?
Jag skulle vara den som skrämmer andra.
 
26. Favorite scary book?
Jag läser inte så mycket skräck men "Flickan på vinden" av Gloria Murphy är rätt kuslig.
 
27. How old were you when you saw your first horror movie?
Kommer inte ihåg, har dock ett väldigt starkt minne av när jag såg delar av "Harry Potter och fången från Azkaban" och varulven tyckte jag var extremt läskig. Det var på den tiden när jag knappt visste vem Harry Potter var.
 
28. What was your first Halloween costume?
Fladdermus eller panter tror jag, haha.
 
 
 
 
29. What are you going to be for Halloween this year?
Vet inte om jag kommer klä mig till något speciellt egentligen, men vår klass har anordnat en utklädningsdag och då tänkte jag vara någon slags häxa.
 
30. If you could have a spooky halloween pet (black cat, owl, bat, rat, wolf), what would you pick?
Jag hade valt en svart katt helt klart!
 
31. Trick… or treat?
Treat.
 
 
 
 Jakten på intressanta naturmotiv & tidningsuppslag

 
 
Den här veckan har gått i rasande fart och det känns som att det är inte förrän nu som jag kan andas ut, även om
det har varit hög fart på ett bra sätt så har det gjort att jag har känt mig rätt trött. I början av veckan framförde vi
tal på engelskan och på torsdagen bakade jag och ungefär hälten av klassen tårta inför fredagens tårttävling. För
att sammanfatta så tävlar vi om vilken klass som får gå ut på trappan först den dag vi ska ta studenten och detta
kan man väl säga var den första tävlingen. Efter 10 timmars arbete var tårtan klar och det var jag och fyra till som
satt uppe till 23:00 och finputsade den, vi fick dock lön för mödan när vi kom på delad förstaplats dagen efter
med vår Harry Potter tårta!;)
 
Efter dom dagarna har jag bara velat ta det lugnt, gick ut en sväng för att försöka ta lite "miljöbilder" till mitt
gymnasierabete under lördagen och på söndagen hjälpte jag till i stallet för att sen komma hem och jobba med
mina uppslag i en tidning vil håller på att sätta samman, riktigt kul!
 
 
 
 
Några av min uppslag (minus den mörka ramen), kände att jag ville göra något simpelt för att lägga fokus på bilderna. Är dock inte helt klar men jag har insett hur mycket jag älskar bild och text tillsammans. Typografi är hur kul som helst! Redan när jag var liten och gjorde designer i gimp till stallet.se så pysslade jag mycket med att designa text. Det såg förskräckligt ut men tack vare alla timmar i gimp känns det ändå som att jag har börjat hitta det jag tycker om även om jag har mycket kvar att lära och utforska. Grejen med typografi och typsnitt är att det finns så mycket som är snyggt, det är väldigt lätt att man vill göra allt på samma gång, men "less is more". Jag antar att det är en konst i sig att lära sig när det passar att använda vad, men det lär jag mig gärna!
 
 9 Oktober

 
 
Äppelträd tycker jag är otroligt vackra, speciellt nu på hösten när äpplena har mognat. Det första jag ser när jag kollar ut genom mitt fönster är tre äppelträd, kanske därför jag tycker äppelträd är så mysiga, det känns som hemma. Förra året, i september, fotade jag också bland dessa träd och jag har fortfarande kvar den där goa höstkänslan sen den gången när jag fotade med lyckta och allt så jag bestämde mig för att göra en liten repris och jag tror det får ta och bli en tradition! Ska bli spännande att se vad för sorts äppelträd jag hittar i framtiden, kanske har jag en egen liten tomt med knotiga äppelträd...Det finns precis en sådan tomt i grannbyn, skulle kanske inte vilja bo just där men varje gång jag går förbi dras min blick automatiskt dit. Om jag får bo i en liten stuga på landet med katt, hund och en liten fruktträdgård så är jag nöjd.
 
 
 
 
Gryniga porträtt. Brusiga svartvita bilder alltså, älskar det!
 
 
 
 
Har befunnit mig som i en slags sagovärld större delen av dagen, började med att fota dessa bilder och sen drog jag upp i skogen för att fota lite till gymnasiearbetet, det känns så skönt att äntligen ha kommit igång. Jag antar att jag ska försöka hålla det hemligt eller något i den stilen men någon bild lär väl fixas nu till Halloween, jag älskar Halloween så jag kan ju inte låta det gå obemärkt förbi.
 
 
 
 
De här skorna tillsammans med knästrumpor ger mig "witchy vibes", älskar't!
 
 Tidiga morgnar och planering

 
 
De två senaste dagarna har jag vaknat tidigare än vanligt, har inte ens tyckt det har varit jobbigt att kliva upp utan det har bara varit att öppna ögonen och börja dagen, kanske börjar jag (äntligen) bli en morgonmänniska? Har alltid velat kliva upp tidigt men det har aldrig riktigt fungerat tidigare haha.
 
I fredags bestämde jag mig för att på lördag morgon skulle jag planera mitt gymnasiearbete och jag fick inte lämna skrivbordet fören jag hade en klar bild över vad jag skulle göra. Saker och ting tillkommer såklart alltid när man håller på med kreativt arbete och jag tycker det är viktigt att inte hålla för stramt i tyglarna men det ger ett visst lugn att veta att man har någon form av plan istället för ett virrvarr av oorganiserade idéer. Dessa idéer har legat och gnagt i mitt huvud större delen av sommaren och nu var det dags att ta itu med dom. Hade ju tänkt börja fota under sommaren men det har varit så jäkla mycket mygg i skogarna *hint hint* och jag tål dom bara inte. Det positiva med granskogen är att den ser i princip likadan ut i alla årstider och jag handskas hellre med kyla än med mygg.
 
Hur som helst styrde jag upp arbetet och jag har nu en bättre överblick över allt, vilket känns väldigt skönt. Den här helgen har gått åt till att planera det, leta lite fakta, skapa små moodboards och leta fram saker jag har/inte har så att så mycket som möjligt är klappat och klart för att fotas. Mycket stillasittande den här helgen men ibland är det vad som krävs.
 
Var dock ute och fotade lite till en uppgift som vi har i kursen Foto II, tanken är att vi ska skapa ett bildspel "som engagerar", vi ska försöka skapa någon slags spänning och i sista sekund bytte jag idé och valde att göra en kort berättelse som bygger på citatet "Books permit ut to voyage through time". Bilderna som följer är det som utgör delar av slutet på min berättelse, egentligen ska allt visas i samma klipp med mer bilder, musik och videoklipp men det kommer jag inte att ladda upp.